Advokater i Norge! Norske Advokater, en juridisk portal.


Historien om skilsmisse i Norge - Senter for Kvinne-og kjønnsforskning - Universitetet i Bergen


Johansen signaler for hvordan spredning av opplysningstidens idealer i Europa har bidratt til en liberalisering av skilsmisse lover i Danmark-Norge i -talletImidlertid, norsk skilsmisse regler og politikk reversert etter bruddet med Danmark, og norske kvinner og menn hadde en begrenset rett til skilsmisse gjennom det. århundre, frem til -tallet, da en ny liberalisering fant sted - formalisert i norsk skilsmisse loven av. Likevel, som de fleste vestlige land, er skilsmisseraten i Norge har vært lav i flere tiår, før en markant økning fra -tallet og utover. århundre, hovedsakelig som et resultat av økonomiske rammer, kvinners avhengighet av en manns lønn, og frykt for sosial stigmatisering. Andre faktorer som trolig har bidratt til å holde skilsmisse lave priser er det kulturelle unfamiliarity med skilsmisse og mistillit til det juridiske systemet.

Mens revolusjonen av skilsmisse har parallelt og har vært sammen med andre sosiale revolusjoner, for eksempel i utdanning, den seksuelle revolusjon, og kvinners inntreden i arbeidslivet, Johansen understreker at det bør ikke bli glemt, at grunnlaget ble lagt ned gjennom mange århundrer.

Ideologisk, Opplysningstiden og den sosiale og kulturelle reform bevegelser på slutten av det. århundre spilt en viktig rolle i liberaliseringen av skilsmisse Lovlig, revolusjonen av skilsmisse i Skandinavia ble satt i gang av den Protestantiske Reformasjonen og igjen av den norske skilsmisse reform. Johansen forskning vil snart bli publisert i en spesialutgave på historien om skilsmisse i de Nordiske landene av Scandinavian Journal of History. Du kan allerede lese hennes publikasjonen her Kjønn historiker og førsteamanuensis ved Senter for kvinne-og kjønnsforskning på Uribe. Johansen har studert norsk familie historie og har nylig publisert en artikkel på norsk skilsmisse politikk.